Executieve functies: Time management

Schooltijden, reistijden, vertrektijden, openingstijden en ga zo maar door. In onze huidige samenleving draait alles om tijd. Soms “vergeten”we de tijd, stellen we een taak uit of worden we afgeleid tijdens het uitvoeren van een taak. Hierdoor komen we tijdnood, moeten we ons gaan haasten, krijgen we een taak niet af of komen we niet op tijd voor een afspraak.

Het is dus belangrijk dat kinderen al vroeg leren efficiënt met tijd om te gaan. Dat ouders hierbij een grote rol spelen is geen nieuws. Ter verduidelijking worden hier nog enkele voorbeelden gegeven van “hulp” die ouders kunnen bieden aan hun kinderen, waardoor zij leren om hun tijd goed te gebruiken.

Geef kinderen een wekker, een horloge of een telefoon, zodat ze zelf de tijd in de gaten kunnen houden.

Leer kinderen dat ze hun sporttas of schooltas op tijd in moeten pakken en dat niet moeten uitstellen tot het laatste moment.

Help kinderen met het maken van een planning, bespreek regelmatig of de tijdsplanning klopte en laat ze het steeds meer zelf doen. Zodoende leren ze in te schatten hoeveel tijd ze nodig hebben om een taak te doen.

Kinderen die dit onder de knie hebben kunnen dat later goed gebruiken als ze gaan studeren of op (wereld)reis gaan.