Executieve functies: Taakinitiatie

De executieve functie taakinitiatie heb je nodig om met je taken te beginnen en je werk af te krijgen. Het gaat daarbij vaak om taken waar je geen zin in hebt. Anders gezegd: taken die saai, vervelend of moeilijk zijn.

Jorrit en Marije willen een wereldreis gaan maken.  Daarvoor is het belangrijk om hun zaakjes goed op orde te hebben en te houden. Ze moeten goed voor hun spullen zorgen en weten waar alles is.

Jorrit hield niet van vervelende en saaie klusjes, hij verzon vaak smoesjes om er onderuit te komen. Wanneer op school een taak vervelend of moeilijk was keek hij veel om zich heen en maakte hij grapjes. In beide gevallen had hij zijn taak niet op tijd af! Voor en na de zwemles was hij wel altijd als eerste klaar met omkleden, daar was hij erg trots op.

Marije hield van lijstjes maken en werkte daardoor efficiënt en effectief. Ze deed de vervelende klusjes eerst. Ze had haar huiswerk altijd af en als er veel dingen tegelijkertijd gedaan moesten worden wist ze precies wat handig was om het eerst te doen.

Hoe hebben Jorrit en Marije de executieve functie taakinitiatie geleerd?

  • de ouders van Jorrit en Marije gaven hun al van kleins af aan kleine taakjes
  • de ouders legden stap voor stap uit hoe de taakjes moesten worden uitgevoerd
  • Jorrit en Marije leerden al jong om zichzelf aan te kleden, omdat hun moeder hun kleren altijd in de juiste volgorde klaarlegde
  • de ouders waren erg duidelijk over de taakjes die gedaan moesten worden en wanneer de taak klaar moest zijn

Nu Jorrit en Marije op wereldreis zijn, is het een geluk dat ze goed hebben leren omgaan met het beginnen van een taak en dat ze weten dat er ook minder leuke klussen gedaan moeten worden.